Καθαρη ενεργεια για ηλεκτρισμο και θερμανση στο σπιτι με εξι τροπους

Η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση της κατοικίας μας με καθαρή ενέργεια αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη βέλτιστη επιλογή για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη μας (δεδομένου ότι δεν θέλουμε να κάψουμε πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης ή ακατάλληλη βιομάζα).

Οι επιλογές είναι πολλές: ήλιος, αέρας, γεωθερμική ενέργεια, εξοικονόμηση.

Ποιαν επιλέγουμε όμως; Προτού αποφασίσουμε καλό είναι να έχουμε κάνει το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από τον περιορισμό της ενεργειακής μας κατανάλωσης και την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας της κατοικίας μας.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες επιλογές μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας για ηλεκτροδότηση και θέρμανση της κατοικίας μας (που όμως δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν στο σύνολο τους στη χώρα μας).

1. Ξεκινήστε επιλέγοντας πράσινο πάροχο ενέργειας
Κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι ανέφικτο λόγω του μονοπωλίου της ΔΕΗ, η οποία άλλωστε προωθεί βρώμικες ενεργειακές επιλογές όπως η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (και θα συνεχίσει να είναι και μετά το σπάσιμο της Επιχείρησης με τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ”).

Σε πολλές χώρες όμως πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται ως πάροχοι ενέργειας παρέχοντας αποκλειστικά καθαρή ενέργεια από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή αιολικά στους πελάτες τους. Μπορεί το κόστος για τον πελάτη να είναι ακριβότερο, ωστόσο αντισταθμίζεται μακροχρόνια αφού αποφεύγεται το κρυφό κόστος του άνθρακα.

Μάλιστα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αποφασίζουν να προωθήσουν την αγορά ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ.

2. Συνδέσου με τον ήλιο

Μπορείς να εκμεταλλευτείς τον ήλιο με δύο τρόπους στην κατοικία σου: ενεργητικό, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκό στη στέγη σου (παρότι η νέα ρύθμιση για τον ενεργειακό συμψηφισμό και την αυτοπαραγωγή δεν επιτρέπει συγκλονιστικές αποδόσεις) και παθητικό, ενσωματώνοντας στοιχεία του παθητικου σχεδιασμού στην κατοικία σου. Πώς; Με άμεσο τρόπο μέσα από την ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει από τα παράθυρα, με έμμεσο τρόπο ως ηλιακή ενέργεια που αποθηκεύεται σε υλικά της κατοικίας. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε το άρθρο του econews.gr.

3. Βάλε ηλιακό θερμοσίφωνα

Η Ελλάδα θεωρείται ιδανική χώρα για την εγκατάσταση ηλιακών-θερμικών συστημάτων. Σύμφωνα με έκθεση του δικτύου “Renewable Energy Policy Network for the 21st Century” (REN21) που τιτλοφορείται “Renewables 2014 Global Status Report”, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλή φωτοβολταϊκή ισχύ και στην πέμπτη θέση στη δυναμικότητα θέρμανσης νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες κατά κεφαλή.

Μάλιστα, μαζί με την Ινδία, η χώρα μας θεωρείται ότι παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου παγκοσμίως.

3. Γεωθερμική ενέργεια

Η αβαθής γεωθερμία -η ενέργεια που προέρχεται από μικρό βάθος και εκμεταλλεύεται την θερμότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών και υδάτων (επιφανειακών και υπογείων)- χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη χώρων και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης.

Τα συστήματα ΓΑΘ αξιοποιούν την πρακτικά σταθερή θερμοκρασία του εδάφους, υπογείων και επιφανειακών υδάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση των αντλιών θερμότητας έναντι των αντίστοιχων συμβατικών συστημάτων με εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%. Οι ΓΑΘ μπορούν να είναι εγκατεστημένες είτε σε μεμονωμένα κτίρια οποιοδήποτε μεγέθους για θέρμανση/ψύξη και παροχή ζεστού νερού χρήσης καθώς και σε μονάδες Τηλεθέρμανσης/Τηλεψύξης με ΓΑΘ.

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο -παγκοσμίως είναι εγκατεστημένες πάνω από 3.000.000 μονάδες – και ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου έχει αναπτυχθεί και καθιερωθεί η αντίστοιχη τεχνολογία και πρακτικές, και όπου συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας λειτουργούν αξιόπιστα επί σειρά δεκαετιών. Η αβαθής γεωθερμία είναι διαθέσιμη και εκμεταλλεύσιμη παντού ανεξάρτητα από την ύπαρξη γεωθερμικού δυναμικού. Τα συστήματα ΓΑΘ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών όπως κτίρια γραφείων, οικίες, πολυκατοικίες, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια, θερμοκήπια κτλ.

4. Βιομάζα και βιοκαύσιμα αντί για ορυκτά καύσιμα

Μπορείς να θερμάνεις την κατοικία σου χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα όπως είναι τα πέλλετ βιομάζας με προσοχή να πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Πολλά προϊόντα είναι φταιγμένα από ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια ή ξύλο (ανακυκλωμένο ή προϊόν υπεύθυνης υλοτομίας). Τα πέλλετ αποτελούν μια καλή σύγχρονη λύση με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Θα πρέπει όμως να αλλάξετε καυστήρα.

5.Αιολική ενέργεια στο σπίτι

Οι Μικρές Ανεμογεννήτριες αποτελούν πικρή ιστορία στην Ελλάδα, ωστόσο αποτελούν μια από τις πλέον καθαρές πηγές ενέργειας. Οι περισσότερες κατοικίες μπορούν να εξυπηρετηθούν με συστήματα ισχύος από 5 ως 15 Κιλοβάτ και μέση παραγωγή 780 Κιλοβατώρες μηνιαίως. Όταν το ΥΠΕΚΑ αποφασίσει να προωθήσει αυτή την παραγνωρισμένη τεχνολογία σκεφτείτε το.

6.Πρασινίστε το σπίτι σας

Αλλάξτε κουφώματα, βάλτε θερμομόνωση, επιλέξτε υλικά κατάλληλα για παθητικό σχεδιασμό, εξασφαλίστε τον φυσικό εξαερισμό και φωτισμό της κατοικίας σας, εξετάστε τις επιλογές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη σας.

Μόνο έτσι θα μειώσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και θα κερδίσετε χρήματα από τους μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και θέρμανσης.

Previous Post

Θεσεις του ΣΕΦ στη Δημοσια Διαβουλευση για το Εγχειριδιο Μετρητων και Μετρησεων

Next Post

ΑΠΕ: η νεα μορφη των ενισχυσεων τα επομενα χρονια – Τι λεει ο ΣΕΦ

Scroll to top